Vernici danas slave VELIKI PETAK, najtužniji dan HRIŠĆANSTVA: Ove stvari nikako nemojte raditi!


Svi hrišćani danas slave Veliki petak. Dan kada je, prema verovanju, rimski prokurator Pontije Pilat osudio Isusa Hristosa na razapinjanje na krstu. Tog je dana Isus odveden iz kuće prvosveštenika Kajafe i razapet na Golgoti, gde je umro. Dok je gledao šta vojnici i narod rade s njegovim životom, rekao je samo kratko: “Oprosti im Bože, jer ne znaju šta rade”.

Veliki petak se zbog toga smatra najtužnijim danom hrišćanstva. Ne služi se liturgija, posti se, jede se samo suvi hleb i pije voda. Prema običaju se farbaju uskršnja jaja, a budući da crvena boja simbolizuje Hristovu krv, upravo ona se najčešće upotrebljava.

Na Veliki petak se takođe i ne veseli, ne peva, a od Velikog četvrtka do Uskrsa – nedelje kada je Isus vaskrsao, ne zvone crkvena zvona jer ona u pravoslavnoj crkvi znače radost, pa se vreme bogosluženja i oglašenja umrlih najavljuje drvenim klepalom.

Srpska pravoslavna crkva obeležava Uskrs u nedelju 02. maja.  Verski praznik praznuje se u našoj zemlji od Velikog petka do drugog dana Uskrsa, pa su neradni dani od petka 30. aprila do utorka 04. maja.