ŠTA DA URADITE KAD VAS OBUZMU NEGATIVNE MISLI: Uz savet starca Pajsija Svetogorca odmah ćete ih IZBACITI IZ GLAVE


Kada god smo obuzeti lepim mislima, onda sve lakše podnosimo. Dan nam je obojen verdijim bojama, a i probleme gledamo na drugaliji način. Imamo više energije za sve i lakše nam se otvaraju nove prilike. Zato je i otac Tadej jednom prilikom rekao: „Kakve su ti misli, takav ti je živto!“. Upravo ta rečenica je zvezda vodilja mnogima.

Možda vas ovo interesuje?

Ali, sa druge strane, neretko nam se dešava da nas obuzmu negativne misli i nikako nas ne puštaju, koliko god pokušavali da ih se oslobodimo. Obično se javljaju neočekivano i vrlo teško izlaze iz glave. Tada se osećamo prilično iscrpljeno, nervozno i uplašeno. Sumnjamo u mnoge stvari i nemamo lep predosećaj, što nam čini život neuporedivo težim.

Kako da se borimo protiv pojave negativne i opsesivne misli?

Pažljivo pročitajte šta je rekao starac Pajsije Svetogorac jednom prilikom i dobro razmislite o njegovim rečima.

– Misli su kao avioni koji lete iznad nas, ali ne mogu da nas se dotaknu sve dotle dok im mi ne izgradimo pistu za sletanje!

Mi smo bića slobodne volje, i sami biramo šta ćemo sa takvim pomislima. Reči Svetog Pajsija se tumače tako da treba da prepoznamo negativnu pomisao sa iskrenošću i smirenjem, ali ne treba dugo da se bavimo njom, da se foksuiramo na stvari koje nas uznemiravaju i pustimo da ona raste u nama.

Ne pravimo takvim mislima pistu puštajući ih da sleću u naša srca, niti se borimo protiv nje. Tu misao treba da osvestimo, da je prepoznamo, shvatimo da je negativna, a zatim da je otpustimo i oslobodimo se.

Kao i kod svake nezdrave navike, potrebno je da budete odlučni i da se aktivirate. Kada imate neke negativne misli koje se tiču vas ili drugih, odlučite da ih zamenite moltivom, rečima ljubavi i radosti.

Možda vas ovo interesuje?