OVDE SE NAJVIŠE GREŠI KADA SU U PITANJU SLAVSKI POKLONI: Smatra se NEPRIKLADNIM ukoliko domaćinu date OVAKO NEŠTO


Sezona slava je u punom jeku. Najvažniji porodični praznik, kada se ne štedi, već se kupuje samo najkvalitetnije i najbolje, da se pred gostima ne obrukamo. Vreme kada okupljamo svoje najmilije i sa njima slavimo zaštitnika doma i porodice.

U hrišćanskom duhu je da se slava obeleži skromno, međutim, poslednjih decenija se od ovog praznika prave bogate gozbe, a dešava se i da domaćini pozovu i trubače.

Nezaobilazni deo slavlja su i pokloni koje gosti donose domaćinima, a koji su sve luksuzniji, a ponekad i čudni. Nekada se podrazmevalo da se na slavu nosi vino, kafa i šećer.

Ali vremenom ti pokloni su iščezli, a na njihovo mesto su došli drugi, savremeni… Danas se najčešće nosi piće, cveće, čokolade, kafa. Slatkiši se podrazumevaju u kućama gde ima dece.

U zavisnosti od bliskosti sa domaćinom, tu mogu doći u obzir i neki pokloni za kuću, aparati, čaše, posuđe.

Takođe lep poklon za domaćine je korpa sa voćem, u koju možete staviti i slatkiše, piće, kafu… Ukrasite sa malo trake i dobićete lep poklon koji će se svima dopasti.

Među poklonima koje su gosti ranije donosili domaćinima, uglavnom su bile ručno izrađene stvari, kao što su kolači, testo, hleb, ali i bilo i vino, rakija, jabuke, brašno.

Sve ono što oni koji idu u goste već imaju i što ih neće mnogo koštati. Kao prigodan poklon mogao je da prođe i neki ručni rad – vezeni stolnjak, milje ili goblen, naročito ako dar dolazi od devojke stasale za udaju koja želi da se „pokaže“.

Prema tim običajima, suština poklona je u tome da bude skromno i da se darodavac ne baca u troškove, jer to nije ni potrebno. I danas bi mnogo prikladnije bilo da se domaćinu na poklon donese flaša pića ili šećer, kafa, ratluk i slične stvari.

Crkva ne podržava slavske poklone, ali savetuje da ukoliko ne želite da u kuću idete „prazne ruke“ to budu praktični i iskoristivi pokloni koji će domaćinu biti od koristi.

Smatra se da gostima ne treba zameriti ukoliko dođu bez poklona, a domaćinima ukoliko je slavska trpeza skromna. Najbitnije je da u kuću domaćina dolazite sa lepim i iskrenim željama.

Slava je posebno svečan dan za tu porodicu, pa se tako i obucite, vi ćete se osećati lepo, a i domaćina ste na taj način ispoštovali.