Običaji Na Miholjske Zadušnice: Kada Budete Obilazili Grobove Predaka, Obavezno Uradite OVO


Zadušnicama su posvećene četiri subote u godini u spomen na subotu posle Raspeća kada je Hristos sišao u ad. To su dani kada se posebno molimo za duše umrlih.

Obeležavanje Miholjskih zadušnica ne razlikuje se značajno od obeležavanja drugih zadušnih dana u srpskom narodu. Zadušnice su vreme za sećanje na umrle. Dan je posvećen kultu predaka i poštovanju pokojnika. Miholjske ili Mioljske zadušnice obeležavaju se u subotu pred Miholjdan, praznik Prepodobnog Kirijaka Otšelnika (29. septembra/12. oktobra), a negde i na dan praznika.

Možda vas ovo interesuje?

Na Zadušnice se odlazi na groblje, pale se sveće, obavlja se parastos ili pomen, osveštava se žito i uređuje grob.

zadušnice

Srbi imaju mnoštvo običaja kada je reč o ovom danu, a jedan od njih je da odmah ujutru izađu na groblje, na grob donesu žito i vino i upale sveće za pokoj duše umrle osobe. Narod veruje da sveće koje se pale za sve bližnje koji su preminuli predstavljaju simbol svetlosti Hristove kojom obasjava dušu svakog od njih.

U Crkvi se na Zadušnice pominju reči Svetog Jovana Zlatoustog, jednog od najvećih bogoslova: “Pomozite pokojnima i pominjite ih. Ne oklevajte, dakle, da pomognete onima koji su otišli i prinesite vaše molitve za njih”.

Na Zadušnice se u crkama služi Sveta liturgija i parastos na kojem sveštenik vinom preliva žito, a posle službe se ide do grobova pokojnika. Na grobovima se prislužuju sveće, a sveštenici obavljaju pojedinačne parastose i čitaju molitve za preminule.

cover-zadušnice

Ako su grobovi vaših najmilijih daleko, sveću za pokoj duše namenite i zapalite u crkvi.

Neki običaji i nemaju prevelike veze s pravoslavljem poput nošenja tona hrane na groblje.

Običaj je i da se na Zadušnice deli milostinja, pa stoga nemojte terati prosjake koji tog dana obilaze groblja da bi dobili malo hrane. Kako na grobljima tada ima najviše prosjaka, treba svakom udeliti po neki prilog, jer se veruje da je bolje da čovek pođe sa blagoslovom nego da ga prosjaci proklinju iza leđa.

U nekim krajevima Šumadije postoji verovanje da je najsevapnije izaći na groblje kada su Miholjske zadušnice. U naseljima južnog Banata, u tzv. herskim selima, Miholjske zadušnice se obeležavaju na sam Miholjdan.

Običaj je da se tog dana izbegavaju svi poslovi, naročito u polju, ali i u kući. U novije vreme se ove zabrane sve manje poštuju.

Možda vas ovo interesuje?