MESTO GDE SLEPI PROGLEDAJU, NEROTKINJE RODE: Na izvoru Svete Petke u Beogradu već CEO VEK događaju se čuda!


U šumi u beogradskom naselju Železnik nalazi se izvor Svete Petke za koji vernici tvrde da je lekovit i čudotvoran.

Priča se da su baš na tom izvoru slepi progledali, nepokretni prohodali, a nerotkinje uspele da dobiju decu…Do njega vodi uzani blatnjavi put obeležen putokazima.

Građani su sami u znak zahvalnosti na izvoru napravili oltar i sada tu dolaze po spas, uglavnom da bi se izlečili od raznih bolesti. Međutim, često se dešava da dođu i parovi koji ne mogu da imaju decu, a žene nerotkinje obično ostanu da prenoće pod malim stepenicama pored izvora u nadi da će zatrudneti.

Beograđanka koja je s porodicom došla na izvor ispričala je za da ona to mesto smatra svetim, jer joj se baš tu u snu u kazala Sveta Petka.

– Bila sam pre nekoliko godina na ovom izvoru s dve drugarice i ostale smo da prenoćimo. Ležala sam kao da me neko uspavao, zaspala sam kao jagne i kad sam se trgla u snu, videla sam ispod vrbe lik Svete Petke. Od tada verujem da ovde zaista nešto postoji, kažu da je to što mi se desilo blagostanje koje ne može svako da doživi. Od tada sam je sanjala mnogo puta, pa zato opet dolazim – rekla je Nada.

Verujem da Sveta Petka ima neku silu koja može pomoći narodu, a ženama najviše jer se smatra njihovom zaštitnicom”, kazala je.

O ovom navodno lekovitom i čudotvornom izvoru već godinama brine Branko Popović, meštanin Železnika.

– Ovde zaista ima raznih priča i razne muke nateraju ljude da posete izvor. Kažu da su slepi progledali, ali i ja ću vam reći da je ova voda odlična za oči i živce, ali i za varenje – rekao je Popović.