Joga vs. pravoslavlje: Zašto je POZDRAV SUNCU đavolja rabota za pravoslavnu crkvu?


Uticaj joge na dušu i duh i treba li je vežbati ili ne, već godinama je aktuelna tema rasprave između onih koji je praktikuju i pravoslavnih crkava, a do kulminacije je došlo nakon preporuka da se praktikuje tokom pandemije jer oslobađa od stresa.

Činjenicu da je sve više ljudi praktikuje oštro je iskritikovao Sinod grčke pravoslavne crkve.

Za pozu u obliku obrnutog latiničnog V, „pozdrav suncu“, ali i ostale vežbe, Sinod Grčke pravoslavne crkve smatra da su apsolutno nespojive sa verom Hristovom.

– Hrišćanska duhovna realnost mora da isključi jogu, zato što za to biti hrišćanin nije dovoljno biti kršten, već učestvovati u bogoslužbenom životu – rekao je Gligorije Marković, paroh hrama Svetog Cara Konstantina i Jelene u jutarnjem programu na Prvoj TV.

Dodaje da je razlog za to što je potekla iz nasleđa i duhovnosti druge religije koja je nespojiva s hrišćanstvom i što u sebi sadrži ritualne poze, pa tako kada „pozdravljamo sunce“ ugrožavamo našu duhovnost, jer je sunce nešto što je materijalno. Ističe da je u pitanju prevara koja čoveka ubeđuje da je nešto dobro za njega.

– Naš narod ne bi imao problema s jogom, čak ni u smislu ovog razgovora, da oni koji idu u crkvu znaju Novi zavet, da čitaju, žive liturgijski, onda sve ostale zone regulišu – kazao je u istoj emisiji Vuk Jovanović, religiolog i teolog.

Sa druge strane, oni koji praktikuju jogu ili njeni učitelji ne slažu se sa stavom crkve.