Albanac sa Kosova prešao u pravoslavlje, uzeo ime Dušan: “Naši preci su bili pravoslavci, ja sam se samo vratio”


U litiji koja je na posljednji počinak ispratila upokojenog vladiku hercegovačko zahumskog Atanasija bio je i jedan, vjernik, prijatelj pokojnog vladike, Dušan Obrenović (24), koji se rodio pod imenom Sulejman Muranotić.

U pravoslavlje je prešao 2016. godine, a živi u Kosovskoj Mitrovici, iz mješovitog abansko-bošnjačkog braka, a gdje god se pojavi izaziva pažnju.

“Atanasije je često boravio na Kosovu i Metohiji i tako su se Dušan i on upoznali i sprijateljili. Atanasije je zavolio tog mladića, koji je bio neobičan po ponašanju, ali čist u srcu”, kažu sagovornici.

Dušan je došao da isprati vladiku Atanasija do manastira Tvrdoš, gdje je sahranjen. Široj javnosti Dušan, nekada Sulejman, postao je poznat široj javnosti 2018. godine, kada je ispričao svoju životnu priču koja je po svemu drugačija.

Do 2016. godine Sulejman Muratović, tada iz Kosovske Mitrovice, prekrstio se i postao Dušan Obrenović.

“Ja nisam prešao, pošto su naši preci bili pravoslavni, ja sam se samo vratio”, kaže Dušan.

Otac, porijeklom iz Brčkog, rekao je da nema problema, sestra se nije bunila, a majka nije bila oduševljena. Ali, zato jeste Dušan koji je jedva dočekao krštenje, a u pravoslavlje se, kako kaže, zaljubio od malena.

“Otac je, recimo, ateista. On meni nije branio, rekao mi je: `Sine, ako si ti tako odlučio, to je tvoja stvar`. I ja, eto, uz Božiju pomoć (krsti se) 2016, osmi maj je bio, na Markovdan, krstio sam se u manastiru Banjska, kod oca Danila, igumana”, prisjeća se Dušan.

Prezime je uzeo po dinastiji Obrenović, ime po caru Dušanu, a slavu Svetog Jovana. Većina prijatelja iz Kosovske Mitrovice je prihvatila njegovu odluku, ali ima i sugrađana kojima se to nije dopalo.

“Imaju neki kojima smeta, neki tu iz grada, neki muslimani ismailjćani, smeta im to što sam kršten. Ima i nekih pravoslavnih kojima smeta i dobacuju mi svašta na ulici, ali ne obazirem se. Bog je taj koji će da sudi svakome, ne obazirem se toliko na to. Ne mrzim ih”, priča Dušan.

(Mondo/Kurir)